Zámek Červená Řečice

Trasa od roubenky: 98 km

Renesanční poklad

Zámek Červená Řečice je jednou z nejzajímavějších českých renesančních památek. Pyšní se krásnou sgrafitovou výzdobou, která je považována za ukázkový příklad tzv. české renesance. Kromě toho si zde návštěvník může prohlédnout spoustu dalších architektonických zajímavostí, jako například lunetovou římsu, zbytek vodního příkopu či opevnění se dvěma západními baštami.

Zámek má velmi zajímavou, ale také pohnutou historii. Už ve 12. stol. stála na jeho místě středověká tvrz, která vznikla poté, co kníže Vladislav II. věnoval zalesněné pozemky podél toku řeky Želivky pražskému biskupovi Otovi. Od té doby zde docházelo k postupnému vzniku nových osad, jejichž přirozeným centrem byla právě Řečice.

Proč červená?

Od té doby byla tvrz převážně v církevních rukou, proto se jí také říkalo Biskupská Řečice. Její renesanční podobu ji však vtiskl Šebestián Leskovec z Leskovce, zcestovalý a vzdělaný šlechtic. Středověký hrad nechal přestavět na opevněné sídlo a vyzdobit geometrickými sgrafity. Inspiraci načerpal pravděpodobně v Itálii nebo na Maltě. Díky Šebestiánovi se začalo zámku říkat Červená Řečice a to kvůli, v té době nevídané, červené taškové střeše.

Od roku 1953 však zámek postupně chátral. Přestože v 90. letech patřil mezi nejohroženější památky Vysočiny, podařilo se (po mnohých útrapách) jeho velkou část zrekonstruovat.

Od roku 2023 je otevřen veřejnosti, jeho vstupní křídlo je dokonce užíváno celoročně. Naleznete zde výstavní místnosti, galerii a obřadní sál.

 


Titulní foto: Marie Čcheidzeová. Zámek Červená Řečice 2023 (2) (27). CC BY-SA 4.0.

Left Zpět na výpis tipů

Zarezervujte si ubytování v blízkosti místa Zámek Červená Řečice

Rezervovat ubytování

Toto místo je
  • Odrážka 1h 20m od roubenky
  • Odrážka Dostupné autem
Adresa

Červená Řečice 1, Červená Řečice, 394 46

GPS: 49.5101769N, 15.1782503E
Zámek Červená Řečice
Zvětšit mapu